2012 m. sausio 1 d., sekmadienis

Svorio metimas ir badavimas - priešai, o ne draugai

"Viskas, nuo rytojaus nebevalgau ir taip numesiu 3 kilogramus". Tokia mintis gali privesti prie labai didelės tragedijos - anoreksijos. Viskas prasideda nuo nepasitenkinimo savo išvaizda, elementarios anatomijos neišmanymo ir desperatiško noro būti gražiam ir mylimam. Svorio metimas badaujant gali pasirodyti veiksminga priemonė, tačiau taip tikrai nėra. Badaujant sutrinka skrandžio ir žarnyno veikla, organizmas negauna tam tikrų reikalingiausių medžiagų, vitaminų, mineralų, dėl kurių trūkumo silpsta apsauginės organizmo funkcijos, sutrinka kraujotaka. Visa tai yra badavimo pasekmė, kuri veda link mirties. Ar tikrai svorio metimas turi būti toks drastiškas? Tikrai ne.

Egzistuoja tikrai nemažai įvairių teorijų apie efektyviausias dietas. Kiekvienai iš tų teorijų atsiranda pakankamai daug konkrečių atvejų, kai sulieknėjama tiek, kiek reikia be didesnių komplikacijų. Šie atvejai iškeliami viešumon, tačiau pamirštami visi kiti atvejai, kai dietos nebuvo sėkmingos. Gal ir verta jomis sekti, tačiau visų pirma rekomenduojama yra vadovautis sveiku protu, kuris nenuves nei prie badavimo, nei prie kitų kenkimo sau būdų.

Reikia tik atsiminti 3 pagrindinius lieknėjimo principus, kurių laikantis svorio metimas bus sėkmingas:
1. Fizinis aktyvumas
2. Mažai kalorijų turintis maistas (mitybos įpročių pakeitimas)
3. Gyvenimo būdo pakeitimai

Šie trys dalykai yra kertiniai lieknėjimo akmenys. Galime laikytis dietų, bet jei nejudėsime ir organizmas nevartos sukauptų riebalų - viskas nueis perniek. Galime nuolatos sportuoti ir gyventi aktyvų gyvenimą, tačiau jei po kiekvieno judesio valgysime kaloringą maistą, vėl visos mūsų pastangos eis per niek. Jei sportuosime ir maitinsimės nekaloringu maistu (yra specialūs sumažinto kaloringumo maisto produktai, pavyzdžiui Modifast), bet nepakeisime kai kurių savo įpročių ir neatsikratysime priklausomybių (tabakui, kavai, alkoholiui, kompiuteriui), deja, svorio metimas vėl gali būti per kietas riešutėlis. Tik visi trys komponentai kartu gali būti sėkmingo lieknėjimo proceso pradžia. Aišku, reikalingas ir dar vienas svarbus dalykas - valia ir noras pasikeisti. Valią palaikyti galima draugų ir pažįstamų, ar šiaip kitų sveikuolių sėkmės istorijos, kurių nesunkiai galima susirasti internete.

Badavimas mums ne draugas, o priešas, todėl net nepradėkime jo dievinti ir galvoti, kad tai vienintelis būdas sulieknėti ir atsikratyti tų kelių kilogramų riebalų sluoksnio, dėl kurių nebeįlendame į mėgstamus džinsus, o fotografavimasis tampa nebe malonumu, o kančia. Geriau pasirūpinkime tinkama mityba, nes su mažo kaloringumo produktais tai tikrai įmanoma. Svorio metimas - didelis gyvenimo iššūkis, kuriam reikia tinkamai nusiteikti, o praradus motyvaciją pusiaukelėje, gali prireikti ir artimųjų palaikymo ir padrąsinimo.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą